De Troonrede is te moeilijk en dat is wel degelijk een probleem

Beste lezer,

Deze week kopte Nu.nl:

“Troonrede is voor helft van Nederlanders te lastig, maar dat is niet per se erg.”

Ik viel van mijn stoel. Want ik vind dat wel erg. Eens per jaar staat de schijnwerper vol op de plannen van het kabinet. Plannen die iedereen in Nederland raken. Zeker nu in crisistijd. Iedereen heeft het recht om te weten wat die plannen zijn. Ook als je niet al die beleidsbabbel begrijpt.

En gebabbel is het. Want gelukkig maakte Nu.nl ook een eenvoudige versie van de Troonrede. Het resultaat is 600 woorden korter, vertelt Kim Einder op LinkedIn: “Die 600 woorden minder in de troonrede zijn niet specifiek ergens geschrapt, we hebben niks bewust weggelaten en ‘inkorten’ was ook helemaal geen doel op zich (dan zouden we wel een samenvatting hebben gemaakt). Maar die 600 woorden minder bleek simpelweg toen we aan het eind het aantal woorden controleerden….”

Overigens deed ook rijksoverheid.nl een poging om de belangrijkste plannen van Prinsjesdag in eenvoudige taal te vertellen. Deze versie is dan wel weer héél erg kort …

De vraag is: waarom maken we de Troonrede niet direct duidelijk? Waarom is dat niet de standaard?

Een eenvoudige versie lijkt nu een extraatje, een gunst. Een welwillende knieval voor ‘mensen die het niet begrijpen’. Hoogleraar Leo Lentz zegt op Nu.nl: “Ze hoeven niet alles te begrijpen, als ze de toon maar snappen.” Roos de Bruyn van Genootschap Onze Taal maakt het helemaal bont: “Genoeg mensen die denken: ik zie de koning, de koets, de mooie jurk van Máxima… en dan spreekt de koning me ook nog eens in prachtige taal toe.”

Ik hoop echt dat de citaten van deze ‘deskundigen’ uit hun verband zijn getrokken, want ik werd er echt heel boos van. Gelukkig was er nog Henk Pander Maat, die wél kritisch is en in het artikel zegt:

“Als je dichter bij mensen wilt komen, zul je dichter bij de taal van mensen moeten komen.”

En zo is het.

In januari riep ik dat dit voor mij het jaar van ‘Stop met de #beleidsbabbel’, zou worden. Ik was het bijna vergeten. Het staat nu weer helder op mijn netvlies. Bij jou ook?

Hartelijke groeten,

Renata

Vorige
Vorige

Een online burgerpanel - is dat nu een goed idee of niet?

Volgende
Volgende

Is team Communicatie verantwoordelijk voor digitale toegankelijkheid?